Zonder winter, geen zomer

Een nieuw jaar, smeulende ontwikkelingen, frisse moed, maar eigenlijk gewoon een volgende dag. Een vers velletje op de scheurkalender. Traditioneel luiden we het nieuwe jaar in met oliebollen, champagne, veel zoenen en handjes en op kantoor met een zalige lunch en een grootse bijeenkomst met bijbehorende terugblikken op het voorgaande jaar. Of niet?

Terugblikken op die 12 voorgaande maanden is een goede manier om een overzicht te krijgen van ‘to do’s’ voor 2013, want die 365 dagen zijn als een speer voorbij gevlogen. We zagen de Olympische Spelen in Londen, André Kuipers werd de ruimte in geschoten, er werd een nieuw kabinet gevormd, er viel 878 millimeter regen en – je zult het niet geloven, maar –de zon scheen 1730 uur. Door terug te kijken creëer je overzicht en inzicht. Niet alleen van persoonlijke prestaties, maar ook van teamresultaten zoals een flinke omzet, een geweldige samenwerking en de kansen die jouw team juist wél gepakt heeft. Alleen dankzij die terugblik, kun je vooruit kijken.

“Goh, dat lijkt wel procesmanagement,” zei een collega toen ze de eerste twee alinea’s van deze column stiekem over mijn schouder van het computerscherm las. “Hoe bedoel je?,” vroeg ik. “Nou,” begon ze, “als ik tijdens een consultancytraject aan de slag ga met de inrichting van een proces- of kwaliteitsmanagementsysteem is mijn eerste vraag ‘hoe gaat procesmanagement nu?’. Op zo’n moment komen de wildste verhalen uit de procesmanagementgeschiedenis boven tafel, de slechte dingen, maar ook positieve ervaringen. Dankzij deze terugblikken weten we precies waar we rekening mee moeten houden in het traject in de toekomst,” sluit ze haar betoog.

Daar zit wat in dacht ik. Immers, zonder winter, geen zomer. Zonder werk, geen fijne vrije dag en het moge duidelijk zijn: zonder terugblik, geen vooruitblik.


 
Home  

Terug

Share

De Week van Kwaliteitsmanagement is het platform van en voor proces- en kwaliteitsprofessionals. De meest recente editie vond plaats van 7 t/m 11 oktober 2013

Deel DWvK binnen uw netwerk:


Blijf op de hoogte