Zelfmanagement en eigen kracht

Zelfmanagement blijkt een goed concept om de dienstverlening in de zorg te verbeteren. In de praktijk vraagt dat nog een omslag vanuit het huidige aanbodgerichte denken.

Zelfmanagement en Eigen Kracht zijn de uitgangspunten voor een nieuwe benadering in de zorg. Die nieuwe benadering is nodig omdat hulpverleners nu vooral werken vanuit hun eigen winkel en zorgtrajecten ook actief aan de cliënt aanbieden. Zo blijft de cliënt hulpverlening nodig hebben. 


Meer verantwoordelijkheid en keuzevrijheid voor de klant is dan ook een logische denkrichting. De praktijk is echter weerbarstig. Zorgproducten en diensten zijn nog niet altijd even toegankelijk en niet op elkaar afgestemd. Dan wordt ‘het zelf regelen’ voor klanten wel een heel tijdrovende bezigheid. 


Het wordt voor de patiënt een stuk prettiger en gemakkelijker als hij met behulp van checklists zijn eigen plan kan trekken en gecombineerde afspraken kan maken; dus test, uitslag en beoordeling in één bezoek. Het proces kan nog veel meer worden ondersteund door moderne media, denk bijvoorbeeld aan testuitslagen per SMS. Door alleen consulten te doen voor bijzonderheden of gerichte vragen zijn bovendien veel minder consulten nodig. Het concept werkt waarschijnlijk niet voor alle klanten: eigen initiatief en organiserend vermogen zijn (letterlijk) van levensbelang.Zelfmanagement is een goed concept om de hulp- en zorgverlening meer cliëntgericht en vraaggericht te gaan organiseren. De klant zal er baat bij hebben, maar moet leren omgaan met de eigen verantwoordelijkheid. De aanbieders kunnen efficiënter opereren, maar moeten de balans vinden tussen zelfredzaamheid versterken en loslaten.Eigen kracht en vraaggericht werken: kan de overheid haar klanten ook meer zelf laten doen? Wat is daarvoor nodig?Deze column is eerder geplaatst op inGovernment.nl. Erik F Steketee is consultant bij De Processpecialisten


 
Home  

Terug

Share

De Week van Kwaliteitsmanagement is het platform van en voor proces- en kwaliteitsprofessionals. De meest recente editie vond plaats van 7 t/m 11 oktober 2013

Deel DWvK binnen uw netwerk:


Blijf op de hoogte