Van harige rups tot prachtige vlinder

Op de basisschool leren we het al: de stadia van rups naar vlinder. Een lange en gevaarlijke weg.

Als alles goed gaat – de dreiging van de natuur ligt constant op de loer – ontwikkelt zich vanuit het eitje binnen drie weken een rups. Het leven van een rups gaat echter niet over rozen, hij heeft een groot aantal vijanden; vogels, muizen, reptielen en amfibieën, andere insecten en zelfs soortgenoten eten elkaar soms op – van je vrienden moet je het hebben. Als de rups zich heeft volgevreten vindt de verpopping plaats, waarbij de rups verandert in een soort 'mummie'. Maar ook dán is hij nog kwetsbaar, want de cocon kan zich niet bewegen. Een passende vermomming vindt de cocon dan ook in zijn uiterlijke eigenschappen. De cocon wordt vaak aangezien voor takjes, dode bladeren of doorns. En dat is handig, want het coconstadium van een vlinder kan wel tot vier jaar duren!

Een verpopping zoals bij een vlinder komt niet alleen voor in het dierenrijk. Tijdens De Week van Kwaliteitsmanagement zit de zaal vol kwaliteitscoördinatoren, (kwaliteits)coaches, procesbeheersers, afdelingshoofden en staf adviseurs voor kwaliteit. “Waar zijn de kwaliteitsmanagers?” vraagt Aty Boers zich in haar keynote presentatie af. Wat blijkt: kwaliteitsmanagers begeven zich vermomd als wolven in schaapskleren op pantoffels door de organisatie. Zij hebbeneen uiterlijke verandering doorgemaakt van ‘kwaliteitsmanager’ naar ‘coach’. Zo stil als zij kunnen lopen zij door de gang. Als (kwaliteits)coach proberen zij kwaliteit tussen de oren van collega’s te krijgen. “Kwaliteit is de verantwoording van alle medewerkers,” zegt een ‘coach’ uit de zaal, “als ik de kwaliteitsmanager zou zijn, dan zou ik de verantwoording voor kwaliteit alleen dragen en voelen medewerkers zich daar niet verantwoordelijk voor” – van je collega’s moet je het hebben.

Om draagvlak te creëren en kwaliteit te kunnen waarborgen, zijn veranderingen nodig waarbij de bedreigingen van organisatiecultuur en –structuur op de loer liggen. Het is maar goed dat hij zich goed kan vermommen, want de weg naar kwaliteit is lang en ruig. Maar een vlinder zal het worden!


 
Home  

Terug

Share

De Week van Kwaliteitsmanagement is het platform van en voor proces- en kwaliteitsprofessionals. De meest recente editie vond plaats van 7 t/m 11 oktober 2013

Deel DWvK binnen uw netwerk:


Blijf op de hoogte