Intelligent BPMS of toch maar gewoon BPM

Het Gartner Magic Quadrant voor business process management suites (bpms) bestaat alweer zo´n acht jaar. Hoewel een Magic Quadrant (MQ) niet alles zegt, geeft het wel goed weer waar een bpms aan zou moeten voldoen. Gedegen onderzoek naar wat nodig is, wat vervolgens wordt afgezet tegen de praktijk, is leerzaam.Zo was in die begintijd heel goed te zien waar bpms-leveranciers in gespecialiseerd waren. Zo had je leveranciers die vanuit middleware en integratie of business rules groeiden richting een volwaardige suite met alle eigenschappen van een bpms. Ook waren er de zogenaamde pure-play bpm-spelers, die het bpms helemaal opnieuw vorm gaven volgens de pure principes van business process management. Inmiddels zijn er vele overnames geweest en zijn er zeer volwassen bpms'en op de markt.

Ondertussen blijft die wereld veranderen. Onder andere social media, smartphones en cloud zijn voorbeelden van innovaties die zorgen voor stevige aanvullende eisen en wensen van bedrijven en eindgebruikers. Dat heeft er voor gezorgd dat Gartner opnieuw nagedacht heeft waar het nu in essentie om draait. Zoek eens op 'Gartner iBPMS MQ' en lees het vrij beschikbare document door. In deze bijdrage laat ik het nieuwe MQ voor wat het is. Waarom doe ik dat? Ik vraag me namelijk af of de nadruk wel zo op een bpms moet liggen. Dat is en blijft technologie. Het is ondersteunende tooling, waardoor bpm in de praktijk mogelijk wordt. Daarom is de esssentiële vraag die ik in deze bijdrage vooral naar voren wil brengen deze: hoe is het gesteld met business process management als management benadering?

Bpm is toch geen bpms? Bpm is het visualiseren, het begrijpen en het controleren van bedrijfsprocessen. Het streeft naar effectiviteit en efficiency van de organisatie in combinatie met innovatie en flexibiliteit. Bpm brengt strategie en technologie samen binnen organisaties en biedt middelen en methodieken om gedeelde doelen te bereiken. Door het toepassen van technologie kan bpm-software (het bpms!) het proces activeren en vervolgens mensen, informatie en systemen samenbrengen die onderdeel zijn van het proces. Ook geeft het de managers inzicht in hoe het proces zich ontwikkelt, waar de knelpunten zitten en laat het zien welke mogelijkheden er zijn om het proces te optimaliseren. Daarnaast worden de kritische prestatie indicatoren (kpi's) gemeten om het specifieke proces of de organisatorische context aan de gegevens toe te voegen.

Bpm geeft realtime en historisch inzicht op alle gebieden binnen de organisatie. Er ontstaat nauwkeurig inzicht hoe afdelingen en processen functioneren en veranderingen aanbrengen wordt eenvoudig met spectaculaire resultaten zonder significante it-aanpassingen. Met analyse, modellering, documentatie, automatisering en verandermanagement binnen bpm geef je het startsein tot het realiseren van uw bedrijfsdoelstellingen!

Waar gaan we het in 2013 over hebben? Over hoe je bpm werkelijk kan realiseren of welk bpms-tool het meest geschikt is? En zo kom ik weer terug bij de introductie. Draait het nu om technologie, het bpms, of het echte business process management? Ik zie uit naar een levendige discussie in 2013 !!

Voer de discussie op Computable.


 
Home  

Terug

Share

De Week van Kwaliteitsmanagement is het platform van en voor proces- en kwaliteitsprofessionals. De meest recente editie vond plaats van 7 t/m 11 oktober 2013

Deel DWvK binnen uw netwerk:


Blijf op de hoogte