Gedwongen kwaliteit

Zo ongeveer het eerste persbericht van dit jaar meldde dat het ABP onder andere supermarktketen Wallmart in de ban heeft gedaan: er wordt niet meer in geïnvesteerd. ’s Werelds grootste supermarktketen krijgt een enorme oorvijg van een van de grootste pensioenfondsen ter wereld (239 miljoen euro belegd vermogen). De reden: ‘het personeelsbeleid dat in strijd is met de internationale richtlijnen (ILO), met name ten aanzien van arbeidsomstandigheden. Let wel: Wallmart is met ruim twee miljoen medewerkers de grootste private werkgever op deze planeet. Publiekelijk aan de schandpaal genageld door een hele grote jongen ‘from the country with the wooden shoes’. Petje af voor het ABP, dat en passant op dezelfde dag ook nog even het op één na grootste olieconcern ter wereld publiekelijk aan haar zwarte lijst toevoegde. Betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen in Sudan en Birma waren hier de reden. Nog een keer mijn petje af voor het ABP, dat al jaren geleden afrekende met investeringen in de wapenindustrie en dat zich nadrukkelijk heeft verbonden met de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties.

Talloze reviewsites dwingen aanbieders van diensten en producten kwaliteit te leveren – of hun deuren te sluiten. Zo hoeft het niemand meer te gebeuren dat het geboekte hotel niet aan de verwachtingen voldoet: wie vijf minuten investeert in het lezen van de berichten op een website met onafhankelijke hotelbeoordelingen weet vooraf precies wat hij of zij kan verwachten. De hotels die hier slecht scoren hebben een groot probleem en moeten met grote spoed werk maken van hun kwaliteitsimago. Het aantal bezoekers op reviewsites stijgt fors en daarmee komt de lat automatisch hoger te liggen. Het is nog steeds evolutie: verbeteren of sterven.

Hetzelfde geldt voor fysieke producten en dat is maar goed ook, al was het maar omdat slechte producten onnodig druk leggen op bronnen (lees: materialen en energie). Over slechte producten gesproken: ik denk natuurlijk meteen aan producten als hypotheken. Aan de ramp die dat veroorzaakt heeft, ontlenen hypotheekverstrekkers als Obvion hypotheken (slogan: hypotheken met een geweten’) en banken als ASN Bank en Triodos Bank hun bestaansrecht. Kiezen voor kwaliteit en MVO – onlosmakelijk verbonden – is geen optie meer. Het is noodzakelijk om als organisatie te overleven.


 
Home  

Terug

Share

De Week van Kwaliteitsmanagement is het platform van en voor proces- en kwaliteitsprofessionals. De meest recente editie vond plaats van 7 t/m 11 oktober 2013

Deel DWvK binnen uw netwerk:


Blijf op de hoogte