Beslissen in volle vaart

Deze column is in december 2012 gepubliceerd in vakblad Kwaliteit in Bedrijf

Het is weer zover. Vandaag draaien er weer blauwe zwaailichten op iBood.nl: tijd voor de iBood Hunt. Ik moet vlug beslissen of ik een product voor een stuntprijs wil aanschaffen of niet. Eerst komt er een staafmixer, die heb ik al. Na twee minuten verspringt het plaatje, nu bieden ze me een luxe lederen bureaustoel aan, nee bedankt. Een boormachine, niet verstandig. Een ovenschalen set, niet nodig. Ik kan het tempo bijna niet bijhouden. Gelukkig kan ik vrij snel beslissen wat ik wel nodig heb en wat niet. Maar wat als je snel moet beslissen over het inkorten van een productieketen, of het uitfaseren van applicaties waarbij de kwaliteit moet worden behouden?

Wat blijkt: bijna de helft van de Nederlandse besluitvormers (45%) heeft moeite met het nemen van snelle beslissingen . Dit terwijl de snelheid waarmee beslissingen genomen moeten worden juist groter is dan ooit tevoren, om nog maar niet te spreken over de risico’s die ermee gemoeid zijn. Om snel te kunnen beslissen, moeten besluitvormers in een flits over de juiste data kunnen beschikken. Naast tijdsduur blijkt een snel besluitvormingsproces namelijk afhankelijk te zijn van de snelheid waarmee gegevens beschikbaar zijn: in 76% van de gevallen beschikken besluitvormers niet snel genoeg over de benodigde informatie. Het moeilijk kunnen vinden van de juiste data (59%) blijkt een belangrijke reden om data helemaal niet te raadplegen bij het nemen van belangrijke beslissingen. Daardoor worden snelle beslissingen al snel foute beslissingen en daarmee komt de kwaliteit in het geding.

Dat is allemaal niet nodig. Je kan stante pede over informatie beschikken, ook als besluitvormer, mits op een logisch vindbare plek opgeslagen. Informatie is razendsnel beschikbaar, want tegenwoordig ondersteunt je tablet – die je natuurlijk altijd bij je hebt – vele systemen en informatieportals waarmee je bovendien dashboards en rapporten in een mum van tijd oproept. Erg handig, al die beschikbare data en informatie!


 
Home  

Terug

Share

De Week van Kwaliteitsmanagement is het platform van en voor proces- en kwaliteitsprofessionals. De meest recente editie vond plaats van 7 t/m 11 oktober 2013

Deel DWvK binnen uw netwerk:


Blijf op de hoogte